Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook

Bokrecension:
Vegan Vegan

av Hanna Bergström & Agnes Wessman

Har du gått i tankar om att prova äta helt vegetariskt, veganskt men inte riktigt vågat ta steget? Kanske att boken Vegan Vegan av Hanna Bergström och Agnes Wessman kan vara en kickstarter för dig.

För någon vecka sen fick vi en förfrågan om att läsa igenom boken och komma med synpunkter. Vi har ju för inte så länge sen gjort resan, gått från att äta kötträtter dagligen till att helt sluta med det. Det är en omställning och det kräver att man är nyfiken och läser på.

Vegan som gymnasieprojekt

Det var den nyfikenheten som drev Hanna och Agnes att prova vara veganer. Under deras gymnasietid gjorde de ett projekt av att vara vegan i en månad. Under den tiden tvingades de läsa på om olika näringsämnen, förnya sitt sätt att äta allt från frukost och lunch till middag och snacks.

Att äta vegetariskt där mejeriprodukter får ingå är ganska lätt i jämförelse med veganskt då väldigt många produkter har animaliska ingredienser även fast man inte kan utläsa det av bara namnet.

Hanna och Agnes har säkert läst en och annan innehållsförteckning fler än en gång för att vara helt säkra på att de under experimentet inte föll i fällan. I takt med att projektet fortlöpte lärde de sig en hel del som sen kom att bli den här boken.

Boken Vegan Vegan i vår bokhylla i köket

Det finns väldigt många kokböcker med recept på vegetariska och veganska maträtter. Det känns som att det är en stark trend just nu med gröna recept inte bara bland böcker utan också på tv och i reklamblad. Så är Vegan Vegan bara ännu en i ledet?

Det som jag gillar speciellt med den här boken är att den är skriven av två personer som ätit kött hela sitt liv, vänder upp och ner på sitt sätt att tänka på mat och går all in. Även om det bara är för en månad så är det viktigt att våga prova.

Det finns säkert fler som tänker att de borde äta mer grönt, men inte kan se sig vara utan en köttbit, fisk eller ost resten av sina liv. Gör man det som ett tidsbestämt test blir det lättare att komma igång. En månad, eller kanske även så kort som en vecka är bättre än att inte prova alls. Ser man det som ett litet experiment sänker man tröskeln och kan kliva in lättare.

Boken har en hel del recept på ganska enkla maträtter, frukostar och snacks. För oss som lagar vegetariskt varje mål är det svårt att hitta helt nya rätter. Vi känner igen många av rätterna men har hittat ett par nya spännande saker som ger en twist på rätter vi brukar laga. En Solig risotto med citron och rostade tomater tar en direkt till ett varmt Italien sommartid.

Inte bara gröna recept

Det som gör boken unik är att det inte bara är recept efter recept. Boken är uppbyggd kring konceptet att både lära och laga. Projektet gick ut på att testa i fyra veckor och det är precis så man kan följa boken. Ett nytt recept varje dag på en ny middag. Frukost och mellanmål har de visat upp ett batteri av olika förslag som man kan välja fritt bland.

Till varje dag finns också en faktatext. De handlar om allt från miljötänk och djuretik till detaljer kring näringsämnen. Man kan lära sig om skillnader i tarmflora hos veganer och köttätare, om kluriga vitamin B12 och om sociala problem som veganer ställs inför.

En liten rolig detalj är att istället för rubriken Så gör du, som brukar finnas i recept står det Vägen till framgång. Kanske är det så man borde se varje nyttig vällagad måltid, som en framgång.

En helt vanlig torsdagskväll medan makaronerna kokar och falukorven steks kanske tanken på framgång inte fyller sinnet. Istället är det hur vi ska hinna med att träna bort de extra kilona när ena barnet ska skjutsas till ridskolan och det andra till en kompis. Livet handlar mycket om prioriteringar. Hälsa förtjänar en hög position och bra, hälsosam mat är enligt mig en viktig del i vägen till framgång.

Så ser ett uppslag i boken Vegan Vegan ut

Hanna och Agnes har med nyfiket intresse gjort ett projekt som fler borde göra, för deras egen skull och för vår planet. Det kommer fler och fler varningsrapporter om miljöproblem, antibiotikaresistens och cancer som kan relateras till vår produktion och konsumtion av animaliska livsmedel.

Julklapp till nyårslöfte

Om du funderat på detta själv men inte tagit steget, testa en månad tillsammans med Hanna och Agnes. Är du redan vegan, och har nyfikna människor i din omgivning är det här en bra bok att ge som present. Kanske som en julklapp? I mellandagarna är det många som funderar över livet och sätter nya mål för nyåret. Att prova vara vegan en månad kan bli en hit!

 

Sven-Anders Bergström
Vegomatsedel.se

Smarta tips för mat på nätet

Vi handlar frekvent mat från Matsmart. Där kan man göra riktigt bra fynd på allt från skafferiprodukter till drycker och godis.

All mat säljs där från 20-90% rabatt mot normalpris. Varför? För att bäst-före-datum kan vara kort, eller för att någon butik köpt på sig för mycket, eller gjort lagerrensning. Fynda mat - det är Matsmart! Både för plånboken och miljön.

Senaste inläggen på Instagram