Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook

Om oss och Vegomatsedel.se

Familjen flyger

Vi som startat den här sidan är en vanlig familj som bor utanför Umeå. Ja, hyfsat vanlig i alla fall. I början på 2014 bestämde vi oss för att sluta äta kött. Det var ett beslut som vi tog av många anledningar. Hälsa, miljö och djurens väl var alla bra argument tyckte vi.

Men det bästa är att vi nu för tiden äter mycket godare och mer varierad mat. Vegetariskt är inte alls så krångligt som många verkar tro. Till största delen äter vi veganmat, dvs. helt utan animaliska produkter, och det funkar också bra.

På den här sidan lägger vi upp våra veckomatsedlar med tillhörande recept och inköpslista. De flesta recepten är relativt enkla vardagsrecept. Vi tyckte det var praktiskt att samla alla recept vi testat. Nedan kommer en kort presentation av oss.

Nova-Lisa, 7 år
En tjej med skinn på näsan som går sin egen väg. Kan äta stora lass med mat ena dagen och inget dagen efter. Inte så pigg på nya rätter och kan vara petig emellanåt. Äter vego med oss här hemma men i skolan äter hon det hon tycker ser godast ut. Påhittig, självständig, rolig, aktiv och lekfull men gillar även att sitta med sin iPad.

Favoritmat: Burgare (både McDonalds och bönburgare funkar) och pizza (helst när hon får leka pizzeria).

Nathalie, 10 år
Har inte haft några problem med att vi gått över till vegetariskt. Äter det även på eget initiativ i skolan. Har oftast inga problem med att smaka nya rätter och tycker om det mesta. Om något inte riktigt faller henne i smaken sätter hon lite aioli från Delikatessfabriken i Vidsel på. Då går det mesta ner. Är kreativ och gillar att skapa: dansa, rita, sjunga, baka, spela in film, skriva och allt som går att göra med en dator.

Favoritmat: Sushi (även den med lax på).

Sofia, 38 år
Först och främst – vegetarisk mat är jättegott! Det svåra har mer varit omgivningens reaktioner. Att vi helt plötsligt blev lite besvärliga. Men de flesta har accepterat vårt val och ofta går det bra om man gör knytis eller hjälps åt att laga maten. Många är positivt överraskade att maten vi bjuder på är så god – trots att den inte innehåller kött!

Ett större problem tycker jag är att hitta restauranger med bra vegetariska alternativ. Speciellt om hela familjen är ute på resa. Då får vi kompromissa mer.

Jag jobbar som cancerforskare och tycker det är det bästa jobbet som finns. Jag gillar att vara ute i skogen, läsa böcker, yoga, se nördiga dokumentärer, att skriva, och att resa. Gillar att träna även om det tyvärr ofta blir periodvis och inte så kontinuerligt.

Favoritmat: italienskt och asiatiskt. Gillar även vin av alla de sorter.

Sven-Anders, 36 år
Svenne, som han kallas av alla utom sin mamma, är den som gått hårdast in i detta. Han är en allt eller inget person kan man kanske säga. Är en webbentreprenör som älskar utmaningar. Helst sånt som nästan ingen annan klarar. Springa Vasaloppet till exempel. Men det var tydligen för kort så nu satsar han på längre lopp - hörde något om 22 mil.

Vi brukar turas om att planera veckans mat men det är framförallt Svenne som handlar och lagar maten. Han är även den som är mest ekonomisk och handlar ofta varor efter säsong (och pris). Det gör att vi för det mesta får både hälsosam och prisvärd mat. Kanske är tur, för själv äter han otroliga mängder. När vi andra ätit färdigt så brukar han länsa skålarna.

Favoritmat: Havregrynsgröt (vilket han äter minst 3 gånger per dag) och olika gröna sörjor med grönkål som bas.

Smarta tips för mat på nätet

Vi handlar frekvent mat från Matsmart. Där kan man göra riktigt bra fynd på allt från skafferiprodukter till drycker och godis.

All mat säljs där från 20-90% rabatt mot normalpris. Varför? För att bäst-före-datum kan vara kort, eller för att någon butik köpt på sig för mycket, eller gjort lagerrensning. Fynda mat - det är Matsmart! Både för plånboken och miljön.

Senaste inläggen på Instagram