Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook

Näringsjäst / Bjäst

I många veganrecept där man vill skapa en smak som påminner om ost förekommer näringsjäst, eller bjäst som det också kallas ibland. Det säljs som flingor eller som pulver och har en gulaktig färg. Direkt som den är kan de strösslas på pasta precis som en vegansk variant av riven parmesan.

En påse Bjäst (näringsjäst)

Näringsjästen är en inaktiv jästsvamp av arten saccharomyces cerevisiae. Att den är inaktiv betyder att den är avdödad och därmed inte går att baka med. Den här typen av jäst är den som är mest rik på b-vitaminer. Tyvärr bildar bjäst inte B12, vilket kan bli en brist hos veganer som inte tar tillskott.

Carl-Berghs Pharma är ett svenskt företag som tillverkar och säljer bjäst. Deras jäst finns att köpa:

Ett annat märke som finns att i Sverige är Engevita.

Om du hämtar tips och inspiration från engelska bloggar och receptsajter, brukar brukar näringsjäst benämnas nutritional yeast i engelska recept.

Ett enkelt tips för att testa Bjäst i en maträtt är att sätta det till en vit pastasås för att ge den en nötig, ostkaraktär.

Tips på recept med näringsjäst

Smarta tips för mat på nätet

Vi handlar frekvent mat från Matsmart. Där kan man göra riktigt bra fynd på allt från skafferiprodukter till drycker och godis.

All mat säljs där från 20-90% rabatt mot normalpris. Varför? För att bäst-före-datum kan vara kort, eller för att någon butik köpt på sig för mycket, eller gjort lagerrensning. Fynda mat - det är Matsmart! Både för plånboken och miljön.

Senaste inläggen på Instagram